Rodenbach Caractère Rouge?

  • Beerlovers-39
  • Beerlovers-40

Rodenbach Caractère Rouge – persvoorstelling 18/6 – Het Zilte, Antwerpen

De Beerlovers zijn altijd benieuwd naar toffe nieuwe bierexperimenten. We waren dan ook vereerd om een uitnodiging te ontvangen van Palm Breweries voor  de persvoorstelling naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Rodenbach Caractère Rouge. Dat die persvoorstelling zou doorgaan in Het Zilte van chef Viki Geunes (2 Michelinsterren) was een extra stimulans, uiteraard.

De nieuwe telg in het Rodenbach-geslacht is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de topchef en zijn sommelierteam aan de ene kant en de brouwmeesters van de Roeselaarse brouwerij aan de andere kant. Het doel was om een bier te creëren waar je in een gastronomische keuken mee aan de slag kan. Een werkwijze die de Beerlovers bijzonder toejuichen; volgens ons is het gebruik van bier in keukens van topniveau nog een te weinig bewandeld pad. Met bier kan je, mits een goeie productkennis, minstens even veel kanten uit als met wijn. De stap om meteen van bij de start van de ontwikkeling van een bier een chef te betrekken, is een bijzonder goed signaal dat het kan en zal hopelijk ook andere chefs over de streep trekken om de mogelijkheden van bier meer te onderzoeken.

Het bier zelf dan. Het is in sé een soort megablend van een aantal versies van de Rodenbach Vintage die een extra maceratie kregen van 3 soorten fruit: framboos, krieken en veenbessen. Die extra maceratie op eiken vaten leverde mooie basisbieren op, die dan in de juiste verhouding vermengd werden tot het huidige product. Een resultaat van talrijke proefsessies, kritische opmerkingen van sommeliers en chefs en ingrepen van de brouwmeesters. En dat resultaat mag er zijn. In de neus vallen meteen de veenbessen op. Een zeer uitgesproken aroma dat verweven zit tussen de zoete geuren van de framboos en de wat zuurdere tinten van de krieken (en de basis, het roodbruine bier).  Mooie florale toetsen ookDe eerste slok is een ontdekkingstocht: vele verschillende smaken bewegen zich over je palet. Zoet, zuur, fruit, hout vechten om je aandacht, maar op een eerlijke manier. Geen van de smaken drukt zich op de voorgrond, waardoor het geheel prachtig in balans blijft. Een bier om te blijven proeven en te blijven ontdekken. En het leent er zich ook toe: geen plakkerig gevoel (hoewel het zoet is), geen vertrokken grimassen (hoewel het zuur is) en een langdurig aanwezige nasmaak.

Bij de presentatie van het bier werden ook een aantal hapjes van chef Viki Geunes geserveerd. De juiste omschrijvingen heb ik niet genoteerd, maar in mijn geheugen staat de combinatie van watermeloen met krab (+ de Rodenbach) bovenaan, hoewel er niks aan te merken viel op bijvoorbeeld de pekingeend of het stukje kreeft met bouillon. Missie geslaagd: de pairing van het bier met de gerechtjes was nooit minder dan geweldig, en bij momenten fenomenaal.

De Rodenbach Caractère Rouge is een heel mooi degustatiebier, dat evenwel vooral geschikt is om bij een maaltijd te serveren. Als je jezelf een plezier wil doen: binnenkort kan je misschien een van de 10.000 flessen te pakken krijgen bij de Colruyt, of je lokale bierhandel. Kijk er naar uit, het is de moeite. En misschien staat het ook wel eens op een volgende Beerlovers-tasting…

Fiche:

Rodenbach Caractère Rouge

Flessen 75 cl, 7% alcohol, Brouwerij Rodenbach (Palm Breweries)

Alle info via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *